Lista aktualności Lista aktualności

Jak zostać grzybiarzem?

Pierwsza zasada każdego grzybiarza – zbieramy grzyby tylko znanych nam gatunków!
Unikniemy wtedy zatrucia na pozór apetycznie wyglądającymi grzybami.

  • Zbieramy wyłącznie owocniki zdrowe, nieuszkodzone i młode, ale na tyle wykształcone, aby można było rozpoznać gatunek grzyba.
  • Pozostawiamy w nienaruszonym stanie grzyby niejadalne, nieznane nam oraz osobniki stare.
  • Zbieramy grzyby tak, aby nie uszkodzić grzybni: wykręcamy je delikatnie z podłoża, większe okazy jak najniżej wycinamy i po wstępnym oczyszczeniu układamy w koszyku trzonami w dół.
  • Grzyby zbieramy najlepiej do szerokich , wiklinowych koszyków, a nie do plastikowych wiader, toreb, czy woreczków. U zebranych grzybów szybko dochodzi do procesów gnilnych, najczęściej wywoływanych właśnie złym przechowywaniem. Wydzielają się wtedy szkodliwe dla naszego zdrowia toksyny i nawet popularne kurki mogą nam wtedy zaszkodzić…
  • Pamiętaj, aby po powrocie z lasu, jak najszybciej rozłożyć grzyby w suchym i przewiewnym miejscu.

Muchomor sromotnikowy - bardzo łatwo pomylić go można z zielonką, gąską czy pieczarką. Dlatego grzyby blaszkowe, takie jak kurki czy zielonki, lepiej wykręcać. Owocnik wyjęty w całości łatwiej rozpoznać. Muchomora sromotnikowego rozpoznaje się m.in. po pochwie u nasady trzonu.

Czy grzyby w lesie można zbierać bez ograniczeń?

Grzyby w Lasach Państwowych można zbierać bez ponoszenia jakichkolwiek kosztów i w zasadzie bez ograniczeń, ale są pewne wyjątki. Nie wolno ich zbierać w niektórych częściach lasu, gdzie jest stały zakaz wstępu:  na uprawach do 4m wysokości, w drzewostanach nasiennych i powierzchniach doświadczalnych, w ostojach zwierzyny. Nie wolno ich także zbierać na obszarach chronionych: w rezerwatach i parkach narodowych.

Zapamiętajmy!

Nie oceniamy grzybów nam nieznanych na podstawie smaku, ufając, że grzyby trujące i niejadalne mają gorzki smak. To nieprawda, np. muchomor sromotnikowy ma łagodny, migdałowy smak! A jeden średni owocnik tego grzyba to dawka śmiertelna dla człowieka.

W razie wątpliwości możemy zgłosić się do najbliższej Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, gdzie nieodpłatnie zasięgniemy porady u eksperta. Link do strony kolskiej stacji www.psse-kolo.pl

Idąc na grzyby obawiasz się kleszczy? Uchronisz się przed nimi zakładając odpowiednie ubranie, najlepiej jaśniejszego koloru- długie spodnie, koszulę z długim rękawem, kryte buty, czapkę lub kapelusz. Warto też zabezpieczyć się odpowiednim środkiem chemicznym zakupionym w aptece.

 

Ostrzegamy! W tym roku obserwujemy w lasach dużą ilość szerszeni. Apelujemy do grzybiarzy i spacerowiczów o zachowanie ostrożności. Ugryzienie szerszenia dla ludzi uczulonych może się skończyć tragicznie. Ulubionymi miejscami zakładania gniazd są stare dziuplaste drzewa, ambony myśliwskie, wiaty i daszki, zdarzają się także gniazda w ziemi.

Materiały do pobrania : "BEZPIECZNE GRZYBOBRANIE"

Praktyczna ulotka prezentująca gatunki grzybów jadalnych i trujących. Możesz ją schować do kieszeni, idąc na grzybobranie. W środku znajdziesz także kilka rad, jak zbierać grzyby.

Tekst: Ilona Żółtowska

Materiały do pobrania